ŠRU "AMUR"

ŠRU "AMUR" vuče korijene iz športskog ribolovnog društva "GALEB" osnovanog davne 1940. godine koje je ugašeno za vrijeme bivše Jugoslavije spajanjem ondašnjih komuna.

Kad su ponovo postojali uvjeti za oživljavanje novog društva na području Slavonskog Šamca, grupa športskih ribolovaca 1974. godine osniva novo društvo pod imenom Športsko ribolovno društvo "AMUR". U isto vrijeme 1974. godine osnovana je i pionirska ribolovna sekcija pri Osnovnoj školi "Josip Kozarac" u Slavonskom Šamcu.

Današnja  ŠRU može se pohvaliti arhivom od koja se uredno čuva od 1974. godine  sve do danas. Isto tako udruga se može pohvaliti i njegovanjem tradicije športskog ribolova.

ŠRU "AMUR" danas broji stotinjak članova  seniora i senioriki, pedesetak članova kadeta te nekoliko juniora. Broj članova  varira iz godine u godinu.

ŠRU "AMUR" je član saveza športsko ribolovnih udruga županije Brodsko-posavske.

Šljunčara topolje

Umjetno jezero šljunčara Topolje |pogledajte panoramski prikaz jezera| nastalo je eksplotacijom prirodnog šljunka u vrijeme Domovinskog rata  kada nije bilo mogućnosti vađenja šljunka na rijeci Savi. Površina šljunčare Topolje varira od 5,5 do 7 ha zavisno od vodostaja rijeke Save s kojom je povezana podzemnim vodenim žilama. Prosječna dubina jezera je 10 metara. Skrb i zaštita  ribljeg fonda te održavanje i uređenje okoliša povjereno je ŠRU "AMUR".

Šljunčara Topolje raspolaže bogatim ribljim fondom. Uz uobičajne  vrste slatkovodne ribe koja živi u stajaćim vodama možete očekivati i poteze kapitalnih riba vrste šaran, amur, smuđ, štuka i som.

 

ŠRU "AMUR"  na vodi šljunčara Topolje održava natjecanja nekoliko različitih natjecanja u svrhu promicanja športskog ribolova, šljunčare Topolje, Općine Slavonski Šamac te ribolovnog turizma. To su redom:

1. Udružno seniorsko natjecanje u pecanju na plovak pod nazivom Plovak
2. Šaranski kup
3. Kadetski kup
4. Lov grabežljivice pod nazivom Somijada.

Šljunčara Topolje slovi za jednu od najljepših voda tog tipa na prostorima Brodsko-posavske županije. Da li je to zaista tako? Posjetite je i uvjerite se!

Bistro!